Intézményünk múltja és jelene

A XXI. század a nagy változások, a folyamatos fejlődés, a megújulás kora. Rohanó világunkban már a gyermekeket ellátó ágazatok is szolgáltató jelleggel működnek, felhasználva a kor vívmányait, megfelelve az elvárásoknak, a társadalmi megújulásnak. A legkisebbek, a bölcsődés és óvodás korúak nevelése és gondozása is kell, hogy alkalmazkodjon ehhez a rohanó világhoz, a modernizációhoz. Az intézmény teljes mértékben megfelel a gyermekek szükségleteinek, életkorának, fejlettségének, a partnerek (szülők, fenntartó, szakmai) igényeinek, elvárásainak.
Dolgozóink, – az oktatást, nevelést végzők, illetve az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítők- összehangolt közös munkája, szakértelme, tudatossága, gyermekszeretete nélkül viszont az intézmény életképtelen lenne. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a mindennapokban, az elvek meghatározásában, a célok kitűzésében, a feladatok megvalósításában mindenki vegyen részt, ismerje meg és fogadja el.

Ez a két elem a sikereink kulcsa.

Megújult honlapunkat ajánljuk mindazoknak, akik azonosulni tudnak elveinkkel, kíváncsiak ránk, tájékozódni szeretnének a Gönyűi Kék Duna mindennapi életéről:
– az intézményben nevelő, oktató munkát végzőknek,
– a szülőknek, akik e program révén együttműködnek velünk, akik szeretnék gyermeküket ránk bízni, velünk együtt, közösen nevelni
– a fenntartónak, aki biztosítja számunkra a nyugodt munkavégzés feltételeit
– mindenkinek, akinek felkeltettük az érdeklődését, aki kíváncsi ránk, a munkánkra.
Intézményünk szinte közvetlenül a Duna partján található, a község másik oldalát csodálatos erdő zárja le, így gyermekeink méltó természeti környezetben élhetnek. A település adta lehetőségeket kiaknázva vált egyik alapvetésként az intézményben, hogy:
„Óvoda a természetben, természet az óvodában”

Olyan intézményt szeretnénk, ami egy SZIGET, ahol a lurkók vidáman tölthetik napjaikat, a szülők nyugodtan dolgozhatnak, mert gyermekeiket biztonságban tudják. Esztétikus, családias légkört szeretnénk, ahol egészségesen fejlődnek a gyermekek, kellemes hangulatban telnek a napok, melyekre felnőttként is szívesen emlékeznek majd vissza.

Az épület 1979-ben került átadásra, és ekkor nyitotta meg kapuját a gyermekek előtt. Új épületrésszel bővült 2003-ban, majd 2010 szeptemberétől egy komplett emelettel egészült ki és teljes átalakításon, felújításon esett át. A teljes akadálymentesítésen túl, az emeleten került elhelyezésre egy korszerű kialakítású, többfunkciós csoportszoba, valamint egy speciális monitoring helyiség is. A Tornaszoba kiváló lehetőséget nyújt a gyermekek mozgásigényének kielégítésére, eszközfelszereltségünk mind az egészséges, mind a mozgásában korlátozott gyermekek testi fejlesztését, illetve terápiás foglalkozások végzését is lehetővé teszi. A földszinten található a Himalája só téglákból kirakott, ionizátorral ellátott Sószoba.
2017 nyarán két óvodai csoportból bölcsődei csoportok kialakítására került sor. Az óvodai gyermeklétszám csökkenése miatt a fenntartó, eleget téve törvényi kötelezettségének, ennek a két csoportszobának az átalakítását végeztette el, ahol külön bejárattal immár két bölcsődei
csoport is működik. 2023-ban újabb bővítés következett. A fenntartó újabb két óvodai csoportszoba kialakítására pályázott. Így az intézményben 6 óvodai és 2 bölcsődei csoportban várjuk a hozzánk érkező lurkókat.
Óvodánk udvarának területe a bölcsődei udvar kialakítása miatt kissé csökkent, de ez nem befolyásolja óvodásaink szabad mozgását. Az óvoda udvarrészének hátulsó felében igazi kis mini arborétumot sikerült kialakítanunk gyümölcsfákkal, cserjékkel, bokrokkal, gyógynövényes, fűszeres és veteményeskerttel, nagy zöld gyepfelülettel, sok kihelyezett madáretetővel.
Kertünkben sok új udvari mozgásfejlesztő játékeszköz, nyári zuhanyzó, párakapu, speciális kerékpárút, mind a gyerekek örömét és sokoldalú mozgását szolgálja. A tárgyi feltételeink nagymértékben hozzájárulnak színvonalas munkánk megvalósításához.

Intézményünk önállóan írt SZAKMAI PROGRAMOK (bölcsődei nevelési és óvodai pedagógiai) szerint dolgozik, mely a törvényi változások miatt már többször került
átdolgozásra. Szakmai elhivatottságunk, innovatív szemléletünk és együttműködésünknek köszönhetően több címet is elnyertünk már: Madárbarát Óvoda, Biztonságos Óvoda, Zöld Óvoda, Magyarország legszebb konyhakertje – különdíj, Boldog Óvoda és természetesen vannak új célkitűzéseink is: Zöld Óvoda megújítása, Állatbarát Óvoda és Családbarát Óvoda cím elnyerése.

Scroll to top